Luide muziek na 1 uur mag niet meer op Psy-Fi-festival

10 nov 2015 - 16:55

Klachten over geluidsoverlast en bezoekers die het in de bosjes doen. Het dancefestival Psy-Fi in Leeuwarden verliep afgelopen zomer niet zonder problemen. Daar wil de gemeente Leeuwarden met gebruik van nieuwe regels iets aan doen. Zo mag 's nachts na 1 uur geen luide muziek meer van het festivalterrein komen. Verder moet zondag de laatste dag zijn, en niet maandag.

Psy-Fi duurt vijf dagen. Het festival is in recreatiegebied Groene Ster bij Leeuwarden. Dit jaar kwamen er 15.000 bezoekers uit tachtig landen op af.

Geluidsoverlast
De gemeente heeft alle klachten onderzocht en daar een rapport over geschreven. Omwonenden hebben dit jaar 259 keer geklaagd over te luide muziek. In 2014 was dat nog 141 keer. Voortaan mag 's nachts na een uur dus geen luide muziek meer worden gedraaid. 

Schade
De organisatie moet voortaan 50.000 euro aan de gemeente betalen als 'borg'. Daar kan eventuele schade ook van worden betaald. Dit jaar is er voor 65.000 euro aan schade aangericht op het terrein. Zo ontstond er een gat in de brug en ging het gras en schelpenpaden kapot. 

In de bosjes
De omwonenden klagen ook over het 'toiletgedrag' van de bezoekers. Er waren niet genoeg toiletten. Daarom deden veel festivalgangers het in de bosjes. De organisatie heeft nog geen vergunning aangevraagd voor een nieuwe editie. Als die er wel komt, zal de gemeente nog eens goed praten met de mensen die het organiseren. Wat ook beter moet, is de regulering van de verkeersstroom voorafgaand van het festival,
 

(Advertentie)
(Advertentie)