Leeuwarden betaalt niet voor opvang illegale vreemdelingen

10 nov 2015 - 07:31

Niet een vreemdeling in Leeuwarden maakt gebruik van de 'bed-bad-broodregeling' terwijl er volgens de kerken 60 mensen worden opgevangen. De kerkelijke instellingen krijgen daar geen vergoeding voor van de gemeente. Reden is dat de vreemdelingen anoniem zijn. Wethouder Ekhart van Leeuwarden zegt dat hij fan geen vergoeding kan geven voor de kosten die worden gemaakt.

De bed-bad-broodregeling is voor vreemdelingen die worden uitgezet. Bedoeling is dat de gemeente voor onderdag zorgt en daarvoor een vergoeding krijgt van het Rijk.

Na 20 weken worden de mensen dan overgebracht naar Ter Apel waarna ze worden teruggestuurd naar het land van herkomst. De kerken in Leeuwarden hebben nu kritiek op de zuinige houding van de gemeente Leeuwarden. Zij stellen dat ze veel geld kwijt zijn voor het onderhouden van de gezinnen.

De gemeenteraad praatte maandag over de regeling. De ChristenUnie wil dat de gemeente ruimhartiger omgaat met de financiering. Wethouder Ekhart gaat daar echter niet in mee. Hij zegt dat de gemeente onmogelijk geld beschikbaar kan stellen voor een groep mensen die ervoor kiest anoniem te blijven.

(advertinsje)