Omrop TIP: Fryslân DOK over 40 jaar Irolt

07 nov 2015 - 10:26

Het album ‘De Gudrun Sêge’ van de Friese groep Irolt was een revolutie voor de Friese volksmuziek. De groep bereikte een legendarische status. Irolt, met frontman Nanne Kalma en zangeres Inez Timmer, hield in 1987 op te bestaan. Ze maakten in totaal zeven platen. Maar dit jaar zijn zij even terug met een reeks reünieconcerten.

De muziek van Irolt ligt goed in het gehoor, maar is al snel complex door de aardse en literaire teksten. De instumentatie van de muziek is altijd acoestisch. Omdat het dit jaar veertig jaar geleden is dat het album ‘De Gudrun Sêge’uitkwam heeft Irolt besloten een reeks reüniekosten te geven. Zeven muzikanten zingen en spelen met een bezieling alsof er geen tijd voorbij is gegaan. Een feest van herkenning of een nieuwe ontmoeting met zeven kanonnen van de Friese muziek.

Het publie in de tent van het ‘Skimerjûnfestival in Nij Beets kan alle oude nummers meezingen. Maar Irolt komt ook met twee nieuwe nummers. Voor één van die nummers, ‘Ik wit it noch’. is er speciale aandacht in deze Fryslân DOK.

De documentaire over Irolt is zaterdag om 15.35 uur en zondag om 12.25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(advertinsje)