Nieuwe stichting zet KPN onder druk om oud-vuurtoren Schier

06 nov 2015 - 13:18

Hij was wit en hij moet weer wit worden: de oude vuurtoren op Schiermonnikoog. Ongeveer 30 eilandbewoners hebben donderdagavond een stichting opgericht om de toren schoon te maken en te renoveren.

Groen uitgeslagen
De huidige eigenaar KPN gebruikt de toren als zendmast. Volgens de eilanders onderhoudt de KPN de toren amper, waardoor de toren ondertussen groen is uitgeslagen. KPN was donderdag ook aanwezig bij de bijeenkomst.

KPN
De kosten bedragen ongeveer 70.000 euro waarvan KPN ongeveer 20.000 euro betalen wil. Volgens Thom Verheul, een van de oprichters van de stichting, is dat te weinig. "Wij vinden dat KPN de helft moet betalen. Zij hebben de toren destijds gekocht voor een symbolisch bedrag van een gulden. Dan is het vanzelfsprekend dat ze de toren ook onderhouden."

Bij de schoonmaakbeurt moet de toren ook worden geverfd met een nano coating, waardoor het vuil makkelijk weggehaald kan worden. Daarnaast moet er een nieuwe kap op de zendmast.

Met de stichting wil Verheul een serieuzere gesprekspartner zijn om de druk op KPN op te voeren. "Wil dat niet lukken, dan gaan we misschien BN'ers vragen of ze deze actie willen promoten. Ook proberen we subsidie te krijgen omdat het gaat om een rijksmonument."

Trefwoorden: 
Schiermonnikoog vuurtoren KPN
(Advertentie)
(Advertentie)