Grote hoogwateroefening in Súdwest-Fryslân

06 nov 2015 - 10:23

In Súdwest-Fryslân worden deze week hoogwateroefeningen gehouden. Aan de groot opgezette oefeningen - met de naam 'Fryslân Alert' - doen verschillenden organisaties zoals de veiligheidsregio, brandweer, Wetterskip, Rijkswaterstaat en ook Defensie mee.

Oefening goed verlopen
Directeur Wim Kleinhuis van de veiligheidsregio Fryslân is tevreden over de actie Fryslân Alert 2015. Doel van de oefening was om de onderlinge communicatie te verbeteren en informatie meer met elkaar te delen. 

Door het in de praktijk oefenen van hulpacties die op papier staan beschreven, is Fryslân volgens Kleinhuis weer een stukje veiliger geworden. Vrijdagochtend werd de laatste training gehouden in Parrega. In dat dorp werd een evacuatie van bewoners georganiseerd vanwege hoogwater. De coordinatie werd vanuit de veemarkthal in Sneek gedaan. 

Extreem hoog water

Er wordt een scenario gespeeld waarbij het gebied tussen Workum, Sneek en Joure te maken heeft met extreem hoog water vanwege hevige regenval.

Actualiteit van de draaiboeken
Er wordt gekeken of alle draaiboeken actueel zijn, maar ook hoe de verschillende partijen samenwerken en informatie met elkaar delen. Dat is wel handig voor wanneer de oefening, geen oefening meer is.

Grootste oefening in Friese geschiedenis
De meerdaagse crisisoefening is qua grootte de grootste in de Friese geschiedenis en daarmee uniek in zijn soort.

(advertinsje)
(advertinsje)