Mirns herdenkt slachtoffers van neergestort vliegtuig

06 nov 2015 - 09:35

Tweeënzeventig jaar na het neerstorten van een Amerikaanse bommenwerper in Mirns komt er een herdenkingspaneel voor de slachtoffers. Het vliegtuig was vanuit Engeland onderweg naar Osnabrück, om daar spoorwegen te bombarderen. Na een aanval door Duitse jagers wou de piloot een noodlanding maken, maar het vliegtuig raakte met hoge snelheid de bomen en de zware houten klokkenstoel op de begraafplaats van Mirns. Zes van de tien bemanningsleden die aan boord waren, kwamen om.

Het lichaam van het zevende slachtoffer werd een paar dagen later uit het IJsselmeer gehaald. Drie andere bemanningsleden konden op tijd het vliegtuig uitspringen, en hebben het overleefd.

Het herdenkingspaneel komt er op initiatief van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation. Die stichting doet nu al acht jaar lang onderzoek naar het ongeluk en heeft ook contact gelegd met de nabestaanden van de bemanningsleden. Die zullen ook aanwezig zijn als het herdenkingspaneel wordt onthuld. Dat is op 11 november, dan is het Veterans Day in Amerika.

(advertinsje)