ChristenUnie stapt uit coalitie Dongeradeel

03 nov 2015 - 12:29

De ChristenUnie stapt uit de coalitie in Dongeradeel. Aanleiding is het meningsverschil over de koopzondagen. In een laatste overleg is maandag door de coalitiepartners CDA en FNP het opstappen geëist van ChristenUnie-fractievoorzitter Rein Ferwerda. Voor de Unie reden om de stekker te trekken uit de samenwerking tussen de drie partijen.

De gemeenteraad ging donderdag akkoord met uitbreiding van de koopzondagen in Dokkum, na een succesvolle proef dit jaar. ChristenUnie-wethouder Sicco Boorsma was ook voor, terwijl zijn fractie tegen stemde.

De evaluatie over de koopzondagen was onder de maat, zo was het argument. Daarmee lag er een bom onder de coalitie en was het maar de vraag of wethouder Boorsma kon doorgaan.

De oppositiepartijen ABD en Dongeradeel Sociaal kwamen nu in beeld om mee te besturen. Ook kon Sicco Boorsma op persoonlijke titel verdergaan als wethouder, maar die mogelijkheid wees hij zelf van de hand. Het aantal koopzondagen in de gemeente blijft het komende jaar maximaal twaalf. De supermarkten en toeristische winkels in vakantiepark Esonstad en op de pier van Holwerd mogen wel alle zondagen open van 12.00 tot 17.00 uur 's middags.

Vrijdag praten CDA en FNP met alle fractievoorzitters over een eventuele nieuwe samenwerking in Dongeradeel.

(advertinsje)