Omrop TIP: Tryater viert 50e verjaardag met 'Grûn'

31 okt 2015 - 09:21

Zestien acteurs, drie generaties, vijftien jaar en dat in vier uren. 'Grûn' is de grote jubileumvoorstelling van Tryater. Het Fries toneelgezelschap bestaat vijftig jaar en is daarmee het oudste theatergezelschap van Nederland. Het stuk is geschreven door artistiek leider Ira Judkovskaja en gaat over twee Friese families. De voorstelling vertelt het verhaal van drie generaties over vijftig jaar in vier uren. Iedereen is door de familieband met elkaar verbonden, maar ook met de tijd waarin ze leven.

De voorstelling speelt vanwege de grote omvang exclusief in De Lawei in Drachten. Grûn vertelt het verhaal van twee boerenfamilies uit hetzelfde dorp. De ene familie is rooms en houdt al vier generaties het boerenbedrijf draaiende. De andere familie is hervormd. Hun boerenbedrijf werd in de jaren '70 weggesaneerd. De families leven al drie generaties lang op en van het land waar hun ouders en voorouders leefden.

Fryslân DOK kijkt achter de schermen, praat met de acteurs en kijkt bij de opbouw van het decor. De documentaire 'Grûn' is zaterdag om 15:35 uur en zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(Advertentie)
(Advertentie)