Leeuwarden betaalt 2 ton sloopkosten verzakte huizen Grou

28 okt 2015 - 11:48

B&W van de gemeente Leeuwarden stelt voor om de sloopkosten te betalen voor een deel van de verzakte huizen aan de Noorderdwarsstraat in Grou. Het gaat om een bedrag van in totaal 203.000 euro, dat komt neer op ongeveer 22.500 euro per huis. Daarvan betaalt de gemeente ook het bouwklaar maken van het terrein, de nieuwe riolering en een nieuwe inrichting van de straat.

Achttien huizen in de Noorderdwarsstraat in Grou verzakken, de fundering is verrot en de huizen hebben veel schade. Het aanbod van de gemeente geldt voor negen koophuizen.

Woningbouwstichting Elkien wil 70 procent betalen van de kosten van nieuwbouw, de resterende 30 procent zouden de bewoners met behulp van de bank zelf moeten betalen. Wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan de bewoners. Volgens haar waren ze blij en opgelucht dat ze niet langer in onduidelijkheid zitten. De komende tijd kunnen ze beslissen of ze akkoord gaan met het aanbod.

Andere verzakte huizen in de straat zijn huurhuizen, die zullen ook worden gesloopt. Er komt ook nieuwbouw voor in de plaats. De bewoners krijgen tijdelijk onderdak in andere huurhuizen van Elkien in Grou.

De mensen die er nog wonen vragen al een halfjaar de woningstichting en de gemeente om een oplossing. In augustus deed woningbouwstichting Elkien de bewoners een aanbod om voor 40 procent van de waarde de huizen over te nemen. De bewoners vonden dat toen niet genoeg.

(Advertentie)
(Advertentie)