Omrop TIP: Fryslân DOK over 50-jarig bestaan van Tryater

24 okt 2015 - 09:36

Het oudste theatergezelschap van Nederland is jarig, Tryater viert haar vijftigjarig bestaan. Met voorstellingen die door de hele provincie en op Oerol worden gespeeld, is Tryater niet meer weg te denken uit het culturele landschap. Slechts vier jaar geleden hing haar voortbestaan aan een zijden draadje. De structurele landelijke subsidie dreigde vier jaar geleden dreigde te worden ingetrokken. De Raad voor Cultuur vond Tryater niet van nationaal belang.

Dat hebben ze geweten in Den Haag. Meer dan vijfhonderd theaterliefhebbers schreven een persoonlijke brief naar Den Haag. Dat, gecombineerd met een goede politieke lobby, zorgde ervoor dat het tij keerde.

De laatste jaren is er wel veel veranderd. Het gezelschap is sterk verjongd. Ook is de visie op het spelen in de Friese taal minder streng dan vroeger. Veel mensen moeten er misschien nog een beetje aan wennen, maar Tryater is klaar voor de toekomst. Een grote jubileumproductie gaat eind oktober in première. 'Grûn' is geschreven en geregisseerd door artistiek leider Ira Judkovskaja. De voorstelling is een familiekroniek over verlies, verdriet en hoop van twee families. 

De documentaire 'Tryater 50' is zaterdag om 15:35 uur en zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder. Volgende week gaat Fryslân DOK over de jubileumvoorstelling 'Grûn'.

Trefwoorden: 
Tryater Fryslân DOK Omrop Tip
(Advertentie)
(Advertentie)