"Langer vasthouden Udo D. was te duur"

23 okt 2015 - 08:13

Het langer vasthouden van Udo D. was te kostbaar. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De krant heeft vertrouwelijke stukken van justitie ingezien. Uit rapporten van GGZ Fryslân blijkt volgens de krant dat iedereen die betrokken was bij de behandeling van D. ervan overtuigd was dat hij een groot gevaar was voor de samenleving.

Volgens bronnen binnen justitie waren er wel mogelijkheden om D. langer vast te houden. "Maar niemand wilde de kosten daarvoor voor zijn rekening nemen", zo zegt een medewerker fan justitie tegen De Telegraaf.

"Het is een geldkwestie waarvan onschuldige burgers het slachtoffer van geworden zijn. Een vrouw heeft dit met haar leven moeten bekopen". Eind juli zou D. nog door een speciaal team van justitie overgebracht zijn van een kliniek in Franeker naar de Van Mesdagkliniek. Hij was onhandelbaar in Franeker en volgens personeel levensgevaarlijk. Daarom zat hij al drie dagen in de isoleercel. Ondanks verschillende alarmsignalen dat hij gewelddadig en in verward was, werd hij op 4 augustus vrijgelaten. Udo D. wordt ervan verdacht dat hij maandag een 68-jarige vrouw uit leeuwarden om het leven heeft gebracht en drie andere vrouwen heeft mishandeld.

We hebben de gemeente Leeuwarden en het Openbaar Ministerie gevraagd om een reactie. Die hebben ze nog niet gegeven. De GGZ-Fryslân schrijft in een persverklaring dat ze tot de uitkomst van het ononafhankelijke onderzoek van de gemeente Leeuwarden geen uitspraken doet. De GGZ wil ook niet ingaan op het verhaal dat het een geldkwestie was. Een woordvoerder schrijft dat de organisatie het onderzoek steunt. Ze stellen zich toetsbaar op, zo staat in de verklaring.

Bekijk hier het artikel van De Telegraaf.

(Advertentie)
(Advertentie)