Overheidsinstanties waren op de hoogte van gevaar Udo D.

21 okt 2015 - 16:19

Alle overheidsinstanties in Leeuwarden wisten dat de 38-jarige Leeuwarder Udo D. gevaarlijk kon zijn. Er waren alleen geen wettelijke mogelijkheden om de maatschappij daartegen te beschermen. Udo D. sloeg maandagt een 68-jarige vrouw in Leeuwarden dood met een fles en viel naar alle waarschijnlijkheid nog eens drie andere vrouwen aan.

In een gesprek met de pers maakten politie, justitie, GGZ en de gemeente Leeuwarden duidelijk wat de voorgeschiedenis was van de man. Nadat Udo D. een TBS-opname achter de rug had, ging het nog eens mis. Daarna werd hij door de rechter gedwongen opgenomen in een kliniek. Al op 5 augustus kwam hij daar weer uit, omdat zijn agressie niet kwam door zijn stoornis, maar omdat hij daar zelf toe besloot.

De betrokken instanties hebben na zijn vrijlating geprobeerd de man extra te begeleiden en in de gaten te houden. Of dat goed is gebeurd, wordt nu onderzocht. Burgemeester Ferd Crone wil van de landelijke politiek meer bevoegdheid om in dit soort gevallen in te kunnen grijpen.

Een overzicht van de belangrijkste momenten:
2005: de man wordt veroordeeld tot 6 maanden cel en TBS vanwege bedreiging. Hij is met een auto ingereden op zijn ex-schoonvader.
2012: zijn TBS wordt verschillende keren verlengd, maar door een uitspraak van de Hoge Raad, mag zijn TBS niet opnieuw verlengd worden. Dat kan alleen nog maar met geweldsdelicten en dat geldt niet voor hem.
2014: de man zoekt contact met zijn ex, ondanks dat hij een contactverbod heeft. Daarop wordt hij opnieuw veroordeeld.
2015: hij gaat opnieuw in de fout: winkeldiefstal en mishandeling. Wederom volgt een veroordeling. Via de rechter wordt ook een opname in een forensische kliniek afgedwongen. In augustus wordt hij vrijgelaten, omdat er geen mogelijkheden meer zijn om hem langer vast te houden. Hij wordt wel in de gaten gehouden door alle instanties, maar de verdachte houdt zich rustig. Tot afgelopen maandag dus.

Trefwoorden: 
Udo D. Oude Lune Leeuwarden
(advertinsje)
(advertinsje)