De stembus is open, stemmen op de Fryske Top 100 begonnen

19 okt 2015 - 11:57

Wat is het favoriete nummer van Fryslân? Die vraag stelt Omrop Fryslân iedere keer in de laatste maanden van het jaar. Het is de opmaat naar de Fryske Top 100, die op oudejaarsdag wordt uitgezonden. De stembus werd maandag geopend met een druk op de knop door zangeres Iris Kroes. Omrop Fryslan Radio staat de hele week in het teken van de Fryske Top 100.

Fryske Top 100

De nummer een van afgelopen jaar was 'Cliffs of Moher' van Gurbe Douwstra, gevolgd door 'Fûgels' van Die Twa en 'It Bûthúsbankje' van de Wiko's. Iris Kroes had de eer om de stembus te openen. Ze deed dat in de studio van Muzyk yn bedriuw. Ze is heel eerlijk op wie ze stemd: "Zet mezelf op nummer een, ik doe dat nooit, alleen een paar keer in het jaar met de Fryske Top 100. Je moet wel achter je eigen muziek staan, toch?". Afgelopen jaar stond de Drachtster zangeres op nummer 15 met haar liedje 'Thús'.

Wike fan de Fryske Top 100

Deze hele week is er op de radio extra aandahct voor Friese muziek. Zo kunnen luisteraars een huiskamerconcert winnen van onder andere De Kast en Vangrail. Maandag was het eerste concert van Grytz & Grize. Ze spelen in huiskamers in onder andere Stiens, Hallum en Deinum. Maar ook werd een verzorgingstehuis in Sint Annaparochie aangedaan. Zaterdag wordt de Wike fan de Fryske Top 100 feestelijk afgesloten met optredens van Gurbe Douwstra en de Doelleazen in Sneek, Heerenveen en Drachten. 

Stemmen op de Fryske Top 100 kan vanaf nu via frysketop100.nl en de omrop-app. Opgeven voor een huiskamerconcert kan op kommardel.nl.

Trefwoorden: 
Fryske Top 100 Iris Kroes
(advertinsje)
(advertinsje)