Omrop TIP: Melkdilemma in Afrika

17 okt 2015 - 10:34

Een Fries team dat bestaat uit een boer, een voorlichter, een dierenarts en een landbouwkundige brengt een bezoek aan het Afrikaanse land Uganda, hebben een aantal alarmerende ontdekkingen gedaan. De eeuwenoude binnenlandse veerassen in Uganda zijn gekruist met Holstein-Friese koeien om de melkproductie te verhogen, maar de dieren hebben minder weerstand. Ze zijn extra gevoelig geraakt voor ernstige veeziekten zoals de vaak dodelijke East Coast Fever.

Om niet grote delen van hun veebeslag te verliezen, bespuiten Ugandese boeren de koeien uit voorzorg met insecticiden waar de samenstelling vaak niet van bekend is. Dat zorgt voor een ecologische ramp in de weilanden. Bijen, vlinders en vogels die de insecten eten, verdwijnen. Zieke dieren krijgen antibiotica, dat goedkoop en zonder recept is te krijgen. Micro-organismen worden er zodoende ook steeds resistenter tegen. Zaakkundigen voorspellen hierdoor rond 2020 miljoenen doden in Afrika en Azië. Ook loopt de kwaliteit van het eten achteruit omdat in de consumptiemelk resten van antibiotica en insecticiden zitten.

De documentaire 'Molkdilemma yn Afrika' is zaterdag om 15.35 uur en zondag om 12.25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

Trefwoorden: 
Omrop Tip Fryslân DOK
(Advertentie)
(Advertentie)