Omrop-verslaggever weer thuis uit Nepal: 5 vragen

16 okt 2015 - 19:50

Als een van de eerste journalisten ter wereld was Omrop Fryslân-verslaggever Gerrit de Boer de afgelopen twee weken in het epicentrum van het aardbevingsgebied in Nepal. Het bergland werd in april getroffen door de zwaarste aardbeving in 80 jaar. Duizenden mensen kwamen om en een groot deel van het land lag in puin. Er kwam een grote hulpactie op gang om de mensen daar te helpen, onder andere door de Friese hulporganisatie Stichting Studenten en Musahar project Nepal, SMPN. 

Gerrit de Boer keek met een delegatie hoe het nu in Nepal is en wat er gedaan is met het geld dat ook in Fryslân werd ingezameld.

Wat heb je er precies gedaan?

Ik ben met de Friese stichting Studenten en Musahar Project Nepal (SMPN) op pad geweest. Deze hulporganisatie zet zich in voor studentensponsoring en onderwijs aan kinderen en jongeren in de hoofdstad Kathmandu en het bergdistrict Gorkha waar de scholen worden gebouwd. Na de aardbeving hebben ze veel geld ingezameld, zo'n 230.000 euro. 40.000 euro daarvan is gestoken in noordvoorzieningen. SMPN was naar Nepal om de mensen een hart onder de riem te steken en te kijken hoe het gaat met de noodvoorzieningen en de door hen gebouwde scholen. 

Waar ben je allemaal geweest?

Natuurlijk in de hoofdstad Kathmandu. Hier zijn de meeste doden gevallen. Maar wij zijn ook de bergen ingetrokken, naar het epicentrum van de aardbeving. Hier was ook de grootste verwoesting. Wat is je het meeste bijgebleven? De verwoesting heeft een geweldige indruk achtergelaten. Hele dorpen zijn tegen de vlakte gegaan. Op vele plaatsen hebben de mensen niets meer en wonen ze in noodwoningen en tenten. Maar ook de inmense landschappen van het land zullen mij altijd bijblijven. Nepal is een en al bergen, het houdt nooit op. Het was dan ook een inspannende trip. Soms moesten wij vijf uur klimmen naar het volgende dorp. Langs kleine paadjes en smalle richeltjes. Het was zwaar en vies. In de dorpjes waren bijna geen voorzieningen, zoals water. Wassen deden wij heel primitief met het beetje water dat beschikbaar was en kleren wassen was er vaak niet bij. De onderbroek hadden wij dan ook gauw een paar dagen langer aan...

Veel klimmen dus, hoe ging dat met de camera?

Ik had zelf een rugzak mee met al mijn apparatuur, zoals een camera, zenders en microfoons. Al met al zo'n 10 kilo. Voor mijn rugzak met kleding hadden wij gelukkig dragers mee. Dat was een gouden greep. Anders had het ook niet gekund. Had ik een idee wat me te wachten stond? Wel ongeveer. Maar als je het met eigen ogen bekijkt, maakt het een diepe indruk. Vooral in de kleine dorpjes in het epicentrum stond eigenlijk niets meer overeind. En van wederopbouw is nog geen sprake. Ik heb grote bewondering voor de mensen daar en hoe ze zich kunnen redden met het kleine beetje dat ze nog hebben. 

Voor het grootste deel van het land geldt sinds donderdag geen negatief reisadvies meer. Er is zelfs een hele campagne opgezet, 'Nepal Now', om reizigers weer naar het land te lokken. Vind jij dat toeristen weer kunnen komen?

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Nepal. Die inkomsten zijn door de ramp bijna helemaal weggevallen. Veel mensen hebben hierdoor geen werk en dus ook geen inkomsten meer. Nu het erop lijkt dat de aardbevingen voorbij zijn, hoop ik dat de toeristen het weer aandurven om er naartoe te gaan. Ik denk wel dat het weer kan. En voor de Nepalezen is het van levensbelang.

Wat heeft het met jou persoonlijk gedaan?

Ik leef vanaf nu met de Nepalezen mee. Ik heb grote bewondering voor de weerbaarheid en strijdbaarheid van de mensen. Uit het niets bouwen ze weer wat op, leggen een tuintje aan en bouwen een huisje van wat golfplaten. Ondanks de ellende zijn ze fleurig al zit er binnenin de mensen wel veel verdriet. Wij kwamen een keer in een dorpje aan en er werd spontaan een feest voor ons georganiseerd. Want ze vonden dat onze komst reden voor een feestje was. Maar ik wil wel tegen de internationale hulporganisaties zeggen: vergeet de Nepalezen niet, vooral in de slecht toegankelijk gebieden. Kijk verder dan tot waar de jeeps kunnen komen. De mensen hebben ook nu nog hulp nodig om weer wat op te bouwen, want ze zijn er nog lang niet.

De reportages van Gerrit de Boer zijn van 26 yoy en met 29 oktober te zien in Bynt. Een verslag van zijn reis is nu te zien op omropfryslan.nl/nepal en de Omrop-app.

Trefwoorden: 
Nepal SMPN Gerrit de Boer
(Advertentie)
(Advertentie)