Hoger beroep van wietteler Doede de Jong uit Appelscha

15 okt 2015 - 15:32

Voor het Leeuwarder gerechtshof dient donderdagmiddag de zaak van wietteler Doede de Jong (66) uit Appelscha. De Jong is eerder door de rechtbank veroordeeld tot twee maanden celstraf voor het verbouwen van cannabis. De Jong vindt dat onterecht.

Hij werkt biologisch en levert zijn klanten een kwaliteitsproduct, zo zegt hij. Hij snapt niet dat een product dat in Nederland wel mag worden verkocht, niet mag worden verbouwd.

Er is veel belangstelling van het publiek en de media voor de zaak. Ook Tjalling van der Goot, de advocaat van Doede de Jong, hoopt op jurisprudentie. Hij noemt de zaak van De Jong redelijk uniek en strafrechtelijke vervolging in dit geval 'onterecht'.

Van der Goot hoopt op een rechter die 'met de vuist op tafel durft te slaan' om wat te doen aan de tegenstrijdige regelgeving in Nederland.

De Jong werd eerder ook veroordeeld tot het betalen van een boete van meer dan twee ton. Ook daartegen is hij in hoger beroep gegaan, maar die zaak dient later.

Het gaat De Jong bij de zaak niet om het doorzetten van zijn bedrijf, maar om het principe. Het is aan gewone mensen niet uit te leggen dat je een straf krijgt voor het verbouwen van een product dat wel mag worden verkocht.

Hij is zelf niet van plan om een nieuwe plantage te beginnen. Hooguit een beetje biologische wiet voor medisch gebruik, zo zei hij vlak voor het begin van de zaak.

(Advertentie)
(Advertentie)