Bezwaren in Sondel tegen uitbreiding pluimveebedrijf

12 okt 2015 - 20:14

De grote stal van pluimveebedrijf Pietersma van Sondel is een gevaar voor de volksgezondheid. Dat stelt bezwaarmaker Ed Landman van Sondel. Hij maakte maandag bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente De Fryske Marren bezwaar tegen de vergunning die de gemeente wil afgeven aan het bedrijf.

Volgens Landman, zelf eigenaar van een recreatiecentrum, is er helemaal geen controle op de uitstoot. In de installatie zit geen filter, terwijl dat eerst wel een van de eisen was. Omdat de filters ontbreken, is er veel stank- en stofoverlast.

Dat gaat ten koste van het toerisme, zegt Landman. Hij vindt dat de gemeente te makkelijk vergunningen afgeeft en bovendien nalaat die te handhaven. De Fryske Marren lijkt net op Volkswagen in dit dossier, zo stelt Landman. Ze controleren alleen de fabrieksgegevens, maar laten na de feiten te onderzoeken.

In een reactie zegt de gemeente De Fryske Marren dat de vergunningsaanvraag aan alle eisen voldoet. Als de bezwaarschriftencommissie heeft geoordeeld, neemt het college van burgemeester en wethouders een standpunt in over de vergunningsaanvraag.

Trefwoorden: 
pluimvee Sondel bezwaar
(advertinsje)
(advertinsje)