Omrop TIP: 200 jaar De Friesland, soarch oer soarch

10 okt 2015 - 10:08

Al in 1815 werd in Friesland het eerste ziekenfonds opgericht: op 18 juni, de dag van de slag bij Waterloo, zitten de oprichters bij de notaris. Hun fonds 'Regt door zee' is een officiële rechtsvoorganger van Zorgverzekeraar De Friesland. Vandaag de dag een kleine speler in de wereld van de ziektekostenverzekeraars en eentje die nog een binding met de regio heeft. Tweehonderd jaar ziektekostenverzekering gaat gelijk op met twee eeuwen zorg.

Harm Poortman en Bart Maats uit Gorredijk kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de zorg. Poortman is vanwege een zware vorm van reuma al 34 keer geopereerd. Hij is met kunstgewrichten nog redelijk mobiel. Huisarts Maats komt uit een geslacht met veel huisartsen. Over drie generaties is er veel veranderd. In de jaren '30 van de vorige eeuw was er nog geen penicilline en tegenwoordig kunnen mensen nog twintig jaar leven na een hartinfarct.

Tot 2006 was er het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Er waren aparte spreekuren en ziekenhuizen hadden kleine kamers voor de 'particulieren'. Sinds de invoering van de zorgwet in 2006 is iedereen gelijk en kan iedereen een eigen verzekering kiezen.

Verdere marktwerking leidde drie jaar geleden tot een fusie met zorgverzekeraar Achmea. De vroegere bestuursvoorzitter Hans Feenstra zegt in Fryslân DOK dat hij dat jammer vindt. Aftredend voorzitter Diana Monissen is er juist van overtuigd dat de fusie met Achmea het bedrijf sterker heeft gemaakt. De Friesland behoudt nog een zelfstandige positie tot 2020. Maar is dat in de toekomst houdbaar?

De documentaire 'Soarch oer Soarch' is zaterdag om 15:35 uur en zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk het programma nu al hieronder.

(Advertentie)
(Advertentie)