Meer huizen verkocht, maar ze zijn ook duurder geworden

08 okt 2015 - 11:11

Het aantal woningverkopen in Noordwest-Fryslân is in de zomermaanden met bijna 45 procent gestegen. In de rest van de provincie is het aantal verkochte huizen ook een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Normaal gesproken zijn de zomermaanden vrij rustig, maar dit jaar ligt dat anders. De gemiddelde verkoopprijs van woningen is ook omhoog gegaan. Zo wordt in het noorden van de provincie tussen de 6 en 9 procent meer betaald dan vorig jaar. In het zuiden is dat tussen de 3 en 6 procent.

Tekort aan makelaars

Met name in Leeuwarden is het aantal woningverkopen de afgelopen maanden flink gestegen. Dat komt onder andere omdat er steeds meer jonge mensen naar de stad trekken. Ook wordt de huizenmarkt weer gezien als een goede investering en daarbij gaat het met name om huizen in de stad, aldus NVM-voorzitter Albrecht Kok. Volgens Kok hebben Friese makelaars het ondertussen zo druk dat er binnenkort vacatures zullen ontstaan. Die vacatures opvullen wordt nog een probleem. "In de crisisjaren zijn veel makelaars ontslagen. Die hebben intussen weer ander werk gevonden en het is maar de vraag of ze weer terug willen komen. Ook komen er op dit moment niet genoeg makelaars van de opleiding, dus er zal een tekort aan makelaars ontstaan." Zo zegt Kok.

Nieuwe 'bubbel'

De huizenprijzen zijn dan wel stijgende, maar dat betekent niet dat er nu evenveel wordt betaald voor een woning als voor de crisis. De gemiddelde huizenprijs ligt nog altijd ongeveer 13 procent achter op het niveau van 2008. Volgens Kok zal de prijs nog verder omhoog gaan. Zo sterk zelfs dat er een nieuwe 'bubbel' dreigt. Op andere plaatsen in ons land is de prijs alweer zo sterk gestegen dat er huizen boven de marktwaarde worden verkocht. Het gaat dan met name om huizen in Amsterdam, Haarlem en de rest van de Randstad. "Zo erg is het hier nog niet, maar we moeten er wel om denken", zo zegt Kok.

Trefwoorden: 
huizenverkoop NVM
(Advertentie)
(Advertentie)