Alcohol is minder toegankelijk voor Friese jongeren

07 okt 2015 - 17:27

Jongeren onder de 18 jaar kunnen in Fryslân minder makkelijk aan alcoholische dranken komen dan in de rest van het land. Toch kunnen vier op de tien jongeren in een supermarkt er wel aan komen. Bij evenementen waren dat zelfs vijf op de zes jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in opdracht van de Friese gemeenten.

32 Friese jongeren van 17 jaar hebben als mystery-shopper bij bijna 1000 verkooppunten alcohol proberen te kopen. De beste methode om de verkoop tegen te gaan, is vragen naar een ID-bewijs.

Het Platform Nuchtere Fries coördineert het onderzoek. Het platform is een samenwerking tussen de Friese gemeenten, GGD Fryslân, Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN), politie, horeca en de provincie.

Gemeenten wordt onder andere aanbevolen om zelf jonge testkopers op pad te sturen en om alcoholverkopers met klem te adviseren naar een ID te vragen. En om een gemeenschappelijk evenementenbeleid te ontwikkelen. Zo moeten er voorwaarden komen voor organisatoren van evenementen, waar alcohol wordt geschonken.

De cijfers van het onderzoek:

- Bij supermarkten werd de verkoop in 59 procent van de gevallen geweigerd (landelijk 52 procent)
- In sportkantines 20 procent (landelijk 9 procent)
- In horecagelegenheden 32 procent (landelijk 16 procent)
- Bij slijterijen 46 procent (landelijk 33 procent)
- Cafetaria's 23 procent (landelijk 10 procent)
- Jeugdcentra in Fryslân 37 procent
- Bij evenementen in Fryslân is het naleven maar 14 procent

(Advertentie)
(Advertentie)