Nazorg in gevangenis beginnen

05 apr 2012 - 17:22

De nazorg voor ex-gedetineerden moet al in gevangenis beginnen om succesvol te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan. Dat bleek donderdag op een conferentie in de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden, de voormalige Marwei.

Als een gevangene bijvoorbeeld geen huis of werk heeft, is de kans op recidive groot. Bovendien is de opvang fan ex-gevangenen per gemeente nu nog te verschillend. De conferentie moet ervoor zorgen dat er meer overeenstemming komt.

In 2008 is de verantwoordelijkheid voor nazorg van gedetineerden van het Openbaar Ministerie naar de gemeenten overgegaan. In Leeuwarden wordt de hulp door het zogeheten 'Veiligheidshuis' geregeld. Dat zorgt voor de begeleiding van ex-gedetineerden. In het Veiligheidshuis zitten vertegenwoordigers van instanties en van de gemeenten. Het Veiligheidshuis wil nu provinciebreed de coördinatie op zich nemen. Op de conferentie waren uit de hele provincie medewerkers van gemeenten, woningbouwcorporaties, werkbedrijven en instellingen voor zorg en onderwijs aanwezig.
Deze instanties kunnen nu ook met help van begeleiding alvast beginnen als de mensen nog in de gevangenis zitten.

Trefwoorden: 
nazorg PI Ljouwert
(advertinsje)
(advertinsje)