Prader-Willi Huis, een instelling met zijn eigen methode

01 okt 2015 - 07:49

Het Prader-Willi Huis in Mûnein is twee jaar geleden opgericht door een vrouw die zelf een dochter heeft met het Prader-Willi syndroom, en haar partner. Ze hebben een eigen manier waarop ze met bewoners omgaan, die niet gebaseerd is op een wetenschappelijk onderzochte methode. Ze weten uit eigen ervaring hoe ze mensen met het syndroom moeten behandelen, zeggen ze. Volgens de oud-medewerkers bestaat die methode uit een harde aanpak. "Hij wil hen breken. Breken en dan weer opnieuw opvoeden." In korte tijd had het huis in flink tal bewoners.

"Ouders weten van niks"

Momenteel wonen er 14 mensen, kinderen en jong volwassenen. In het begin stond er een verzorger op de groep, later werden dat er twee. Volgens onderzoek van de inspectie zijn de meeste verzorgenden niet gekwalifiseerd voor het werk dat ze doen. Volgens de oud-medewerkers weten de ouders van de bewoners niet wat zich precies afspeelt achter de deuren van het Prader-Willi Huis. De bewoners zelf durven het thuis niet te vertellen. Ze worden onder druk gezet zich stil te houden. Er wordt bijvoorbeeld tegen hen gezegd dat ze een week lang geen eten krijgen als thuis wat vertellen. En dat terwijl eten het belangrijkste is in het leven van deze mensen. Ouders van bewoners die wel hebben geprobeerd thuis wat te vertellen, krijgen van de eigenaren een mooi verhaal te horen, waarin alles waar ze vragen over hebben, wordt rechtgebreid. De bewoners zijn doodsbenauwd voor vooral de eigenaar van het huis. 

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Drie oud-medewerkers, die er niet op hetzelfde moment werkten, hebben onafhankelijk van elkaar een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die heeft naar aanleiding van de eerste melding een controlebezoek gebracht en is daarna nog een paar keer langsgeweest. De conclusie was dat het van alles mis was. Zo waren er geen goede dossiers van de bewoners, waren de meeste personeelsleden niet gekwalificeerd voor de zorg die ze gaven en werd de bewoners medicijnen toegediend door mensen die daar de kennis niet voor hadden. Er is sinds de eerste controle wel wat verbeterd, maar volgens de inspectie bij lange na niet genoeg. Daarom is het Prader-Willi Huis in juli onder verscherpt toezicht gesteld. 

"Inspectie doet niks aan mishandeling"

Volgens de oud-medewerkers weet de inspectie dat de mensen worden mishandeld, maar doet die daar niks aan. De inspectie heeft wel met de bewoners gepraat, maar deed dat in de huiskamer. Bewoners voelden zich niet veilig omdat de eigenaren van het Prader-Willi Huis in de buurt waren. Zodoende durfden ze niets te zeggen. De inspectie heeft justitie ingelicht over de meldingen en richt zich zelf momenteel op de kwaliteit en de veiligheid van de zorg die wordt gegeven. 

Te weinig voor strafrechterlijk onderzoek

Justitie heeft intussen onderzoek gedaan naar de meldingen en schrijft dit in een brief aan een van de melders: "Duidelijk is geworden dat aan de bewoners straffen zijn opgelegd, welke op zichzelf beschouwd als zeer onwenselijk kunnen worden aangemerkt. Dat de bewoners de straffen als zeer vervelend hebben ervaren staat niet ter discussie." Evengoed zegt justitie dat die te weinig in handen heeft om een strafrechterlijk onderzoek in te stellen. Bovendien heeft de inspectie verscherpt toezicht ingesteld en dat moet eerst voorrang krijgen.

Dicht

Nu de twee instanties waarvan de oud-medewerkers verwacht hadden dat ze zouden ingrijpen, dat niet of in hun ogen niet genoeg doen, zoeken ze de publiciteit. De mensen maken zich grote zorgen over de bewoners van het Prader-Willi Huis. Ze willen dat die de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat kan niet in het Prader-Willi Huis, zeggen ze. En daarom willen ze dat het dichtgaat.

Lees ook: "Bewenners Prader-Willi Hûs stelselmjittich mishannele"

(advertinsje)
(advertinsje)