"Bewoners Prader-Willi Huis stelselmatig mishandeld"

01 okt 2015 - 07:23

Bewoners van het Prader-Willi Huis in Mûnein worden stelselmatig mishandeld. Dat zegt het personeel en oud-personeel van de zorginstelling. Er wonen mensen met het Prader-Willi syndroom, dat zich vooral kenmerkt door de onbedwingbare drang om te eten. De zorginstelling is in juli al onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat er van alles mis is. Maar dat er mensen mishandeld worden, daar controleert de inspectie niet op.

Volgens de mensen die er werken of gewerkt hebben in het Prader-Willi Huis worden bewoners geslagen, aan hun haren getrokken, de trap op- en afgesleept, op hun kamer opgesloten en gestraft door hen te weinig of geen eten te geven. Een van de mensen zou in 1,80 meter diep zwembad gegooid zijn, terwijl ze zelf ongeveer 1,55 meter is en niet kan zwemmen. "Dus hing ze aan de rand en moest in dat zwembad blijven hangen (...) Hij gooide andere mensen met kleren en al in het zwembad, zette ze buiten neer tot ze blauw aanliepen..."

Bewoners zelf durven niets te zeggen over wat er gebeurt. Ze voelen zich te geïntimideerd door vooral de man van het stel dat het huis heeft opgezet, zo zeggen de medewerkers en oud-medewerkers. Die zegt dat de gedragsproblemen die de bewoners hebben zijn af te leren. Als ze niet doen wat hij zegt, dan volgt er straf. Zo zou een van de bewoners met een autistische stoornis weleens met de handen aan de stoel zijn vastgezet met duct tape, omdat ze haar handen niet netjes op de tafel kon leggen. "Dat kind heeft alles bij elkaar gekrijsd. Want kun je je voorstellen wat er gebeurt als je duct tape van de armen met haartjes erop af moet halen? En dan hoort hij haar krijsen en komt hij naar boven omdat se daar weer om schreeuwt en krijgt ze daar weer voor op haar donder", zo vertelt een oud-medewerker.

De eigenaar van het Prader-Willi Huis in Mûnein wil zelf niet reageren. Een arts, die gespecialiseerd is in verstandelijk gehandicapten, doet namens hem het woord en herkent zich totaal niet in het beeld dat wordt geschetst door de oud-medewerkers. Later vanochtend volgt nog een langere reactie.

Op Omrop Fryslân Radio meer over de mishandelingen bij it Prader-Willi Huis in Mûnein, direct na 6.00, 7.00 en 8.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)