Vluchtelingen aangekomen in Kollum en Gerkesklooster

30 sep 2015 - 14:12

Kollum maakt zich woensdag op voor de komst van 100 vluchtelingen uit de noodopvang van Harlingen. Die worden maximaal zes dagen ondergebracht in de Van der Bijhal in Kollum. En ook in Gerkesklooster wordt een groep van zo'n 60 mensen opgevangen in de voormalige Claercampschool. Daar kwamen de vluchtelingen om 18.00 uur aan. Ze zijn afkomstig uit Irak, Eritrea en Oekraïne. Anderhalf uur later bereiken de bussen Kollum. De sfeer onder de mensen is gemoedelijk.

Ondertussen gaat de gezondheid van veel asielzoekers snel achteruit, zo laat het Rode Kruis weten. De nood is hoog. Daarom worden er tijdelijk veldbedden neergezet in de sporthal in Kollum. Nog voor de nacht worden er betere bedden vanuit de Waddenhal in Harlingen naar Kollum gebracht.

De Kollumer sporthal was 16 jaar geleden nog het toneel van een demonstratie tegen asielzoekers. Een informatiebijeenkomst over een nieuw AZC liep volledig uit de hand, omdat een asielzoeker werd verdacht van de moord op Marianne Vaatstra. Onterecht, zo bleek later. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis, die bij veel inwoners nu weer naar boven komt.

(advertinsje)