Omrop TIP: Jan Oort en de Chileense telescoop

26 sep 2015 - 10:32

Hij ontdekte onder andere de rotatie van onze Melkweg en ontwierp een revolutionaire theorie over de oorsprong van kometen: Jan Hendrik Oort. De in Franeker geboren oud-hoogleraar sterrenkunde Oort wordt de grootste astronoom van de vorige eeuw genoemd.

Oort stond aan de wieg van de radiotelescoop in Westerbork en de Europese sterrenwacht in Chili. Oort ontving 10 eredoctoraten, was lid van de pauselijke academie van wetenschap en won de Kyoto-prijs. De hedendaagse sterrenkunde is ondenkbaar zonder Oort.

Oort heeft veel studenten en promovendi geïnspireerd, bijvoorbeeld de in Leeuwarden geboren Paul van der Werf. Met hem gaat programmamaker Thom Verheul naar het geboortehuis van Jan Oort en onderzoekt hij zijn betekenis voor de sterrenkunde van nu.

Hoog in de bergen van Chili begint binnenkort de bouw van de grootste telescoop van de wereld: the Extremely Large Telescope (ELT). Dat biedt kansen voor een nieuwe generatie astronomen om in de voetstappen van Oort te treden en dieper delen van het heelal te ontdekken. De ELT is dan ook geinspireerd op het observatorium in Westerbork dat Oort mede mogelijk maakte. De ELT bestaat uit een groot aantal radiotelescopen die met elkaar een hele grote telescoop vormen en zo signalen van miljarden lichtjaren ver kunnen ontvangen.

De documentaire 'It Skaad van Oort' is zaterdag om 15:35 uur en zondag om 12:25 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie na Hjoed. Of bekijk hieronder het programma nu al.

(advertinsje)
(advertinsje)