Gebruik van drones in landbouw wordt doodgewoon

26 sep 2015 - 10:06

Over vijf jaar is het voor een doorsnee boer doodgewoon om het eigen land in de gaten te houden met behulp van drones. Dat werd vrijdag in Nieuwehorne gezegd op een bijeenkomst van loonbedrijven over de zogenoemde 'precisielandbouw'. Loonbedrijf Thijssen uit Nieuwehorne brengt sinds de afgelopen lente landbouwgrond heel precies in kaart met behulp van drones.

Er zijn op dit moment ongeveer 17 boerenbedrijven in Fryslân die gebruik maken van deze dienst om zo in kaart te brengen waar de gewassen of het grasland wel of niet goed groeit. Een van de bedrijven die dat geregeld doet is de Dairy Campus uit Leeuwarden.

Een bedrijf dat op deze manier in kaart is gebracht, kan veel preciezer gebruik maken van kunstmest en dat beperkt de belasting op het milieu, maar ook de kosten. De vernieuwende loonbedrijven zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe wijze van landbouw, ook wel 'smart farming' genoemd, de toekomst heeft.

De loonbedrijven zijn slecht te spreken over de landbouwpolitiek op dit moment. De bedrijven vinden de regels voor het inzetten van drones veel te streng. Ook vinden de loonbedrijven het niet rechtvaardig dat dat zij in de meeste gevallen zijn uitgesloten van landbouwsubsidies.

De bijeenkomst in Nieuwehorne werd bijgewoond door VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders. Zij wil proberen om de regels voor de loonbedrijven wat soepeler te maken. Voor subsidie aan loonbedrijven ziet zij niet veel mogelijkheden. Zij vindt dat de sector met elkaar moet proberen om de noodzakelijke investeringen te doen. 

(advertinsje)
(advertinsje)