Staten ondersteunen motie over Omrop Fryslân

23 sep 2015 - 14:55

Voor een zelfstandig Omrop Fryslân komt toch een Statenbrede motie. Provinciale Staten gaven gedeputeerde Poepjes de opdracht om er in de onderhandelingen met staatssecretaris Sander Dekker voor te zorgen dat Omrop Fryslân een zelfstandige organisatie blijft met een 'brede en veelzijdige' programmering in het Fries.

PvdA en D66 ondersteunden de motie eerst niet, ze vonden de motie te slap en te vrijblijvend. Nadat de tekst van de motie aangescherpt werd, waren alle partijen het over dit uitgangspunt eens.

In de motie staat niet hoeveel de provincie zelf kan bijdragen aan een zelfstandig Omrop Fryslân. Volgens gedeputeerde Sietske Poepjes van cultuur zou dat niet goed zijn voor de Friese onderhandelingspositie.

Poepjes zegt er bij dat ze Omrop Fryslân niet in haar eentje kan redden. Ze wil graag dat de Friezen die in actie zijn gekomen voor de Omrop die acties de komende tijd uitbreiden richting Den Haag. Als Friezen er in slagen om politiek Den Haag duidelijk te maken hoe belangrijk zij het Fries en Omrop Fryslân vinden, dan wordt het voor Poepjes makkelijker om afspraken te maken met staatssecretaris Dekker.

(advertinsje)
(advertinsje)