Alle partijen in Provinciale Staten voor zelfstandige Omrop

23 sep 2015 - 13:51

Alle politieke partijen in de Provinciale Staten vinden dat Omrop Fryslân zelfstandig moet blijven en niet moet opgaan in de RPO, de nieuwe nationale organisatie voor alle regionale omroepen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes kreeg woensdagochtend van de Staten de opdracht om dit in de onderhandelingen met staatssecretaris Sander Dekker te regelen. Met Den Haag onderhandelen in een Statendebat kan niet, zei ze. "Ik moet met Sander Dekker praten over de inhoud, geld en structuur."

Het Statencomité Frysk kwam met een motie voor een zelfstandige omroep. Die motie werd gesteund door bijna alle politieke partijen, maar niet door PvdA en D66. PvdA-Statenlid Hetty Janssen noemde de motie 'te slap'. Ze vindt dat de provinciale politiek verder moet gaan dan mooie woorden en ook geld vrij moet maken voor een zelfstandige Omrop Fryslân.

Een grote delegatie Freonen fan Omrop Fryslân waren bij de Statenbijeenkomst. De Freonen waren niet ontevreden over de bijeenkomst. Voorzitter Andries de Blaauw van de Freonen houdt er wel rekening mee dat er ook nog een keer een Friese actiedag moet komen in Den Haag. Gedeputeerde Sietske Poepjes vindt ook dat Friezen zich meer moeten laten horen in Den Haag. Zij beschouwt dat als noodzakelijke ondersteuning voor de provinciale lobby voor een zelfstandig Omrop Fryslân.

(advertinsje)