Poepjes geeft maandag startsein Google vertaalweek

21 sep 2015 - 12:20
Google yn it Frysk - Foto: Google.frl

Gedeputeerde Sietske Poepjes geeft maandagmiddag op het provinciehuis het officiële startschot voor de Friese Google Translate Week. Ze doet dat met hulp van kinderen van de drietalige basisschool De Pôlle uit Marsum. De bedoeling van de week is om het Fries in de Google vertaaltool te krijgen. Daarvoor kan iedereen die dat wil voorbeeldzinnen in het Engels vertalen naar het Fries.

Mensen die graag wat meer ondersteuning en gezelligheid willen kunnen donderdag de hele dag lang terecht bij Tresoar in Leeuwarden.

Ook op plaatsen buiten Fryslân zal in groepsverband aan de Friese Google Translate worden gewerkt. Dat gebeurt later deze week op onder andere de Rijksuniversiteit Groningne en in Utrecht op het Drongofestival. Als het Fries klaar is voor de Google Translate is het daarna mogelijk om vanuit het Fries naar 96 andere talen te vertalen, zoals bijvoorbeeld het Russische en Japans. Het werkt dan natuurlijk ook andersom: Google Translate kan ook helpen om van het Portugees of Yoruba Fries te maken. In een YouTube-filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt.

(advertinsje)
(advertinsje)