Dingtiid: Uitvoering Friese Taalwet kan en moet beter

21 sep 2015 - 09:17

"Het Friese taalbeleid is als een dobberend skûtsje zonder schipper." Die uitspraak deed voorzitter Klaas Sietse Spoelstra van Dingtiid. Iedereen heeft de mond vol van het Friese taalbeleid, maar niemand heeft de regie. Dingtiid is het orgaan dat de positie van het Fries toetst aan de Friese taalwet en het Europees Handvest voor regionale talen.

Spoelstra praat maandag in Den Haag met Plasterk over de Friese taalwet en de werking daarvan in de praktijk. Die praktijk is veel te vrijblijvend, vindt Spoelstra.

Burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland schreef afgelopen week in zijn column op de website van de gemeente dat hij het naleven van het Friese taalbeleid 'beschamend en vrijblijvend' vindt. De positie van het Fries moet ondanks gemaakte afspraken steeds opnieuw bevochten worden, aldus Bilker. Spoelstra is het gedeeltelijk met Bilker eens. Dingtiid heeft de afgelopen tijd een inventarisatie gemaakt van wat wel en niet goed geregeld is en zal Plasterk adviseren over hoe dat beter kan. Dat staat in het Dingtiid-rapport 'verandering en verbetering' dat Spoelstra maandag aangeboden heeft aan minister Plasterk.

Bekijk het rapport 'verandering en verbetering' van Dingtiid: http://dingtiid.frl/wp-content/uploads/2015/09/DINGTIID_ADVYS_DIGI_NL-versie-20-sept-2015-DEF.pdf

(advertinsje)
(advertinsje)