Europarlementariër: "Omrop Fryslân moet zelfstandig blijven"

18 sep 2015 - 13:50

Als enige Friestalige omroep in Nederland moet Omrop Fryslân volledig zelfstandig blijven en niet opgaan in de RPO, de nieuwe organisatie voor regionale omroepen. Dat is de opvatting van Europarlementariër Josep Maria Terricabras uit Catalonië. In het Europees Parlement is Terricabras fractievoorzitter van de Europese Vrije Alliantie, het samenwerkingsverband van politieke partijen van minderheden, waar ook de FNP bij is aangesloten.

Volgens Terricabras is het streven van de Nederlandse Rijksoverheid om Omrop Fryslân en alle andere regionale omroepen onder te brengen naar een organisatie in strijd met het Handvest voor Regionale en Minderheidstalen van de Raad van Europa. Een eigen omroep in eigen taal is volgens de Catalaan van levensbelang om de eigen taal en cultuur te behouden. Terricabras wil nu van de Europese Commissie weten wat die vindt van de mediaplannen van de Nederlandse Rijksoverheid. Hij wil ook weten wat de Europese Commissie hieraan wil doen.

De EFA, de partij van Terricabras, ziet dat er op verschillende plaatsen in Europa omroepen in minderheidstalen onder druk staan. In Spanje is dat bijvoorbeeld het geval in Valencia en op de Balearische eilanden, en ook in Wales wordt er bezuinigd op de Welshe tv-zender S4C.

Lees het bericht van de European Free Alliance

(advertinsje)