Dokkumer parkeerplaats moet wijken voor kunstwerk

18 sep 2015 - 09:41

De grote parkeerplaats op de Markt in Dokkum moet wijken voor een groot kunstwerk. Dat maakt deel uit van de eerste plannen voor een grote fontein op de Markt. Een ijsschots met daar omheen 52 bomen en zonnecollectoren die zorgen moeten voor de energievoorziening zullen het plein vullen. Inwoners van de gemeente Dongeradeel waren donderdagavond uitgenodigd in de St. Martinuskerk om te discussiëren over het nieuwe kunstwerk. De fontein is de tweede in de serie 'Eleven Fountains', een groot project van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Kunstenaar Birthe Leemeijer wil met het eerste ontwerp van de fontein de onderwerpen Bonifatius, klimaatverandering en de Elfstedentocht bij elkaar brengen. Eerder presenteerde de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa zijn ontwerp van een jongens- en een meisjeshoofd van ongeveer zeven meter hoog die naar elkaar kijken. Die fontein komt bij het nieuwe stationsgebied in Leeuwarden. In alle elf Friese steden komt uiteindelijk een fontein te staan, gemaakt door vermaarde kunstenaars.

Nog niet alles is definitief, inwoners van de gemeente Dongeradeel konden hun mening geven over de plannen, de gemeente Dongeradeel moet nog beslissen over de fontein.

(Advertentie)
(Advertentie)