Gratis babyspullen bij eerste Kraambank

11 sep 2015 - 14:58

Heerenveen heeft de primeur in Nederland met de opening van de Kraambank. Het gaat om een initiatief van Isis-Kraamzorg die, in samenwerking met verloskundigen en gynaecologen, moeders aan goederen helpen. Het gaat om mensen die geen geld hebben om spul voor kinderen te kopen. De Kraambank heeft nu al een grote voorraad aan luiers, kinderkleding, wiegjes, boxen, doekjes en kinderwagens. Isis kwam met het initiatief omdat er zoveel goederen worden weggegooid.

De bank is bedoeld voor heel Noord-Nederland. De moeders die gebruik willen maken van de Kraambank worden eerst wel gescreend, om te zien of ze wel in aanmerking komen voor gratis goederen. De goederen die tot nu toe binnen zijn gekomen komen volledig van cliënten van Isis. Er is weliswaar nog steeds groot belang bij meer goederen. Mensen die willen doneren kunnen contact opnemen met Isis Kraamzorg.

Niet voor iedereen
Alleen cliënten van Isis kunnen nog gebruik maken van de Kraambank. Met behulp van de verloskundigen en de kraamverzorgers wordt vastgesteld of iemand recht heeft op hulp. Het gaat om diverse mensen. Sommigen zijn vluchtelingen of asielzoekers, anderen moeten rondkomen van een uitkering en houden amper geld over.

Inzamelen
Medewerkers van Isis zijn begonnen met het verzamelen van goederen nadat ze steeds vaker mensen tegenkwamen die niets in huis hadden. In het verleden kreeg die groep dan al snel hulp uit de buurt. Maar niet iedereen durft die stap te nemen. Financiële zorgen zijn niet zaken waar graag over wordt gepraat. Bij andere cliënten waar goederen over waren werd gevraagd of ze die mochten meenemen voor mensen die het minder breed hadden. Het gaat om zaken die over zijn uit het kraampakket of belangrijke zaken zoals rompers of luiers. Nu wil Isis de inzameling uitbreiden. Via Facebook (www.facebook.com/kraambank) kunnen goederen worden aangemeld. Ook kan contact worden opgenomen met het hoofdkantoor in Heerenveen.

Noord-Nederland
De bank is voor moeders in Fryslân, Groningen en Drenthe. Dat is het verzorgingsgebied van kraamzorginstelling Isis. Sijke Zuidersma van Isis denkt dat het hier niet bij zal blijven: "Net als de voedselbank is ook hier belang bij. Veel mensen hebben financiële problemen en wij zien niet snel verbetering."

Trefwoorden: 
Kraambank Heerenveen
(advertinsje)
(advertinsje)