Varkensboeren demonstreren bij landbouwtop in Brussel

06 sep 2015 - 15:43

De Nederlandse varkensboeren zijn maandag prominent aanwezig op de grote Europese boerendemonstratie in Brussel. Op die demonstratie worden tienduizenden boeren en honderden trekkers verwacht uit onder andere Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Ze vinden dat de Europese politiek maatregelen moet nemen, nu veel boerenbedrijven verlies draaien door de lage prijzen voor melk en vlees. De Europese ministers van Landbouw praten maandag over dit probleem op een extra landbouwtop.

De varkensboeren presenteren in Brussel een 10-puntenplan om haar positie te verbeteren. De belangrijkste eis is een einde aan de oneerlijke concurrentie. Ook zou de Europese Commissie er voor moeten zorgen dat de export naar Rusland weer op gang komt.

De varkensboeren in Nederland hebben hogere kosten dan hun collega's in andere Europese landen en zullen in Brussel aandacht vragen voor dit probleem. Voorzitter Eric Douma van de afdeling varkenshouderij van LTO Noord vindt het onacceptabel dat de boeren hogere lasten hebben. Douma is zelf varkenshouder in de Weperpolder bij Oosterwolde. Hij heeft de afgelopen jaren, net zoals veel van zijn collega's, veel investeringen moeten doen om te voldoen aan alle Nederlandse regels op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu. In de verliesgevende markt van dit moment is het voor varkensboeren onmogelijk om die investeringen terug te verdienen, zegt Douma.

Trefwoorden: 
varkensboeren protest Brussel
(advertinsje)