Provincie legt zich neer bij windmolenplan van het Rijk

01 sep 2015 - 16:22

Het college van Gedeputeerde Staten legt zich neer bij het windmolenplan van het Rijk. Fryslân gaat niet akkoord met het opwekken van 316 megawatt windenergie in het IJsselmeer bij Makkum, zoals minister Henk Kamp van Economische Zaken wil. Eerder kreeg het college de opdracht van provinciale staten om bij het Rijk aan te sturen op windmolens bij de Afsluitdijk.

In totaal moet Fryslân 530,5 megawatt windenergie worden opgewekt, in opdracht van het Rijk. Minister Kamp stel voor om de 316 megawatt die straks in het IJsselmeer moet worden opgewekt, daarin mee te laten tellen. Ook al hebben windmolens in dat windpark misschien veel meer vermogen. Gedeputeerde Staten stemmen daar eerst mee in, maar als het vermogen echt veel hoger uitvalt als die 316 megawatt, willen ze opnieuw met de minister om de tafel. Want dan zouden er minder molens op het land nodig zijn.

Vooral het CDA wilde dat. Die optie laat het college van Gedeputeerde Staten nu varen. De discussie over waar de windmolens exact moeten komen, duurt al een paar jaar. Ook de gemeente Súdwest-Fryslân heeft zich verzet tegen de komst van windmolens bij Makkum. In totaal moet Fryslân 530,5 megawatt aan windenergie opwekken van het Rijk. Provinciale Staten moeten uiteindelijk een definitief besluit nemen over het uitstel van Gedeputeerde Staten.

Trefwoorden: 
windmolens IJsselmeer
(Advertentie)
(Advertentie)