COA: "AZC Balk kan binnen een jaar open"

27 aug 2015 - 11:20

Nu de gemeenteraad van De Fryske Marren akkoord is gegaan, kan het AZC van Balk in een periode van vijf tot negen maanden klaar zijn. Dat zegt het COA in reactie op de besluitvorming van woensdag. Het COA is blij met de unanieme instemming van de raad, met de komst van een AZC van 500 bewoners.

Het COA zal de komende weken nog uitgebreid overleg plegen met de klankbordgroep van Balk. Daarin zitten omwonenden, het plaatselijk belang en de kerken. Hoe het AZC eruit zal komen te zien is nog niet bepaald. Ook is er nog geen aannemer gezocht om het AZC te bouwen.

Pas later wordt een planning gemaakt, maar het doel is wel om het AZC zo snel mogelijk te openen. Volgens het COA is er een groot tekort aan nieuwe opvangplaatsen.

Woensdag nog deed het COA een oproep aan Friese gemeenten om een locatie voor een AZC beschikbaar te stellen. Het COA is op dit moment al in gesprek met Súdwest-Fryslân, over een AZC in Sneek.

Het besluit voor een AZC in Balk, kan in het dorp rekenen op instemming, zo blijkt uit de reacties op straat. Maar, over het aantal van 500 asielzoekers hebben de inwoners nog wel twijfels. Veel mensen geven aan dat ze 500 te veel vinden.

De directe omwonenden zijn minder positief. Woensdag na afloop van de gemeenteraad gaf buurman Johannes de Winter al aan naar de rechter te stappen. Hij is bang dat zijn boerderij op slot komt te staan door de komst van het AZC.

Trefwoorden: 
AZC Balk COA klankbordgroep
(advertinsje)
(advertinsje)