Voorstel Sander Dekker betekent einde zelfstandigheid Omrop

25 aug 2015 - 15:24

Staatssecretaris Sander Dekker van Media wil nog dit jaar een Stichting RPO (Regionale Publieke Omroep) oprichten. De nieuwe organisatie krijgt de opdracht om alle regionale omroepen nauw samen te laten werken en om de ingeboekte bezuinigingen van 17 miljoen euro met ingang van 2017 te realiseren. Dekker schrijft dit in een wetsvoorstel dat hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De staatssecretaris gelooft niet dat de al langer bestaande Stichting ROOS van de dertien regionale omroepen bij machte is om de gewenste reorganisatie door te voeren.

De RPO gaat in 2016 aan de slag als kwartiermaker voor de regionale omroepen. De rol van de dertien regionale omroepen verandert volgend jaar nog niet. De RPO krijgt een dagelijks bestuur van hoogstens drie leden. De RPO wordt in het voorstel van Dekker het enige aanspreekpunt over de regionale omroepen voor het ministerie van OC en W. Ook wordt RPO de enige concessiehouder voor de regionale omroepen.

Als het voorstel van staatssecretaris Dekker aangenomen wordt zonder dat er aanvullingen of wijzigingen volgen is de zelfstandige positie van Omrop Fryslân van de baan. In Fryslân wordt nog druk actie gevoerd voor een zelfstandig Omrop Fryslân door onder andere de Freonen fan Omrop Fryslân en de Ried fan de Fryske Beweging. Ook de provincie Fryslân is van mening dat Omrop Fryslân een zelfstandige positie met eigen bestuur zou moeten krijgen.

Directeur Jan Koster van Omrop Fryslân neemt het voorstel van Dekker vooralsnog voor kennisgeving aan. Volgens Koster is de stichting Roos, de koepel van regionale omroepen, nog in gesprek met de staatssecretaris. Dekker schrijft dit ook in zijn brief aan de Tweede Kamer. De verwachting is dat er begin volgende week meer duidelijkheid komt over de gevolgen voor Omrop Fryslân.

Bekijk hier het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker en de toelichting.

(advertinsje)