Boetes op PM-kanaal voortaan betalen met smartphone

22 aug 2015 - 11:28

Wie een boete krijgt van Rijkswaterstaat op het Prinses Margrietkanaal hoeft niet meer weken te wachten op een brief met acceptgiro. De vaarwegbeheerder begint met een proef waarbij met behulp van een smartphone en een kleine printer direct een boete kan worden uitgedeeld. Overtredingen kunnen ook op film worden vastgelegd op een telefoon.

Het heet het Byspy-systeem. De wegpolitie werkt al langer met een zelfde soort oplossing. De nieuwe aanpak bespaart de werknemers van Rijkswaterstaat een hoop werk.

Filmpjes die andere watersporters maken van overtredingen kunnen wel een onderzoek in gang zetten, maar zijn niet genoeg om een boete uit te schrijven. Rijkswaterstaat is donderdag begonnen met een crote controle op het Prinses Margrietkanaal met zes boten en achttien mensen. De actie rent nog tot en met zondag. Als er boetes worden uitgedeeld, is dat vaak voor te hard varen of omdat mensen niet goed aan stuurboord varen. En dat is gevaarlijk omdat er steeds grotere vrachtschepen op het Prinses Margrietkanaal onderweg zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)