Raad voor Cultuur kritiek op plannen regionale omroepen

14 aug 2015 - 10:48

De Raad voor Cultuur is in een advies aan staatssecretaris Dekker kritisch over de plannen van ROOS voor de regionale omroepen zoals Omrop Fryslân. De regionale omroepen werken samen in ROOS. Als het om TV-uitzendingen gaat adviseert de raad het BBC-model waarbij de nieuwsprogramma's worden gekoppeld aan het landelijke NOS-nieuws.

Het radionieuws zou in 1 nationale zender worden geïntegreerd moeten worden. Op de belangrijkste uren wordt er dan in alle regio's een eigen journalistiek programma uitgezonden. Ook over de voorgestelde organisatie is de raad niet tevreden.

Er zijn te veel directeuren, hoofdredacteuren en raden van toezicht. Verder zijn de clusters inhoudelijk nog teveel ingericht op de provincie terwijl zij zich beter apart kunnen richten op steden en platteland. De samenwerking met andere nieuwsaanbieders komt ook niet goed uit de verf, zo staat in het advies.

Omrop-directeur Jan Koster is niet blij met het rapport. Volgens hem verliest Omrop Fryslân hiermee haar eigen regionale identiteit.

(Advertentie)
(Advertentie)