'Rijk kijkt niet goed genoeg naar alternatieve energie'

12 aug 2015 - 16:46

Het ontwikkelen van nieuwe gasvelden op de Noordzee geeft aan dat de regering nog steeds niet de urgentie ziet om zich in te zetten voor een duurzame energievoorziening. Dat stelt Marjan Minnesma van Urgenda. Dat is een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en innovatie in Nederland. Reden is het plan van minister Kamp van Economische Zaken om meer gas te winnen uit de bodem van de Noordzee.

Volgens Kamp zijn er nog niet genoeg velden die ontwikkeld kunnen worden.

Hij wil die gebruiken om minder afhankelijk te worden van het gas uit de bodem in Groningen. Ook wil hij zo de omschakeling mogelijk maken naar een duurzame energievoorziening. Volgens Minnesma is dat precies de verkeerde keuze. Het Rijk is kortgeleden door de rechter op de vingers getikt vanwege het klimaatbeleid. De overheid moet veel meer doen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Deze zoektocht naar nieuwe gasvelden is dan vreemd. Minnesma vindt dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in andere technieken, zoals zonne-energie.

Ook de Waddenvereniging zet kanttekeningen bij het plan van Kamp. Frank Petersen van de vereniging zegt dat mensen al tijden anders denken over energie. Dat zie je al aan het aantal zonnepanelen dat op de daken wordt geplaatst.

Bij de NAM zijn ze wel blij. Het bedrijf ziet een hoop kansen op de Noordzee. Toch is er ook een 'maar'. Op dit moment is de gasprijs zo laag dat het de vraag is of de ontwikkeling van een gasveld financieel haalbaar is. De NAM wil graag dat er snel nieuw beleid komt. Nu moet bijvoorbeeld per veld onderzocht worden of het in aanmerking komt voor een gunstig belastingtarief omdat het oppompen een hoop geld kost. De NAM pleit voor een tarief zodat alle gaswinningsmaatschappijen weten waar ze aan toe zijn en al gauw kunnen uitrekenen of de winning van gas wel of niet haalbaar is.

(advertinsje)
(advertinsje)