"Overheid moet optreden tegen lage melkprijs"

30 jul 2015 - 21:30

De overheid moet ingrijpen om wat te doen aan de lage melkprijs. Dat zegt Sita van Keimpema van de European Milkboard. Zuivelcoöperatie FrieslandCampina verlaagde de melkprijs eerder deze week naar 28,5 cent voor een liter. Volgens Van Keimpema is dat ver onder kostprijs en zullen in Fryslân boeren failliet gaan als die prijs niet omhoog gaat. Van Keimpema beschouwt 35 cent de liter als een minimumprijs voor een doorsnee melkveehouder.

Lidstaten mogen veehouders de mogelijk bieden om die superheffing in termijnen af te betalen, maar in Nederland bestaat tot nu toe geen regeling voor betaling in termijnen. Van Keimpema vindt dat onbegrijpelijk. Als Nederland een gezonde zuivelsector wil houden, moet de Nederlandse regering de boeren in tijden van crisis tegemoet komen.

De European Milkboard is ook erg kritisch over het door Dijksma aangekondigde plafond voor fosfaatproductie voor elke boerderij. Hierdoor kunnen diverse boeren die al kosten hebben gemaakt om hun bedrijf uit te breiden, nu toch meer vee houden. Deze bedrijven dreigen hierdoor in financieel opzicht in zwaar weer te raken. De organisatie is aan het uitzoeken of er ook mogelijkheden zijn voor boeren om deze maatregel van staatssecretaris Dijksma juridisch aan te vechten.

(advertinsje)