Proces tegen gemeenten om vergoeding huishoudelijke hulp

16 jul 2015 - 11:24

Verschillende Friese gemeenten moeten zich donderdag voor de rechtbank in Groningen verantwoorden voor de WMO-vergoeding voor huishoudelijke hulp. Een cliënt klaagt de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid Noordwest-Friesland aan. De gemeente Dantumadeel moet zich ook verantwoorden voor de rechter.

Volgens de rechtbank is het aantal zaken betreft de huishoudelijke hulp dit jaar sterk toegenomen. Tot nu toe zijn duizend mensen dit jaar naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens zijn met de lage vergoeding voor huishoudelijke hulp.

Die duizend aanklachten betekenen een toename van 80 procent in vergelijking met andere jaren. Een ouder echtpaar uit Dantumadeel was in november vorig jaar de eerste die de gang naar de rechtbank maakte vanwege de gevolgen van de invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente kreeg toen een waarschuwing vanwege de wijze waarop de gemeente met de invoering van de WMO omging. Zo kregen een hoop oudere mensen en gehandicapten veel minder uren vergoed voor huishoudelijke hulp dan in voorgaande jaren. De vergoeding voor de zorg is overgegaan van het rijk naar de gemeenten, en die zijn minder toegeeflijk met het geld.

Trefwoorden: 
Wmo huishoudelijke hulp
(advertinsje)