Súdwest-Fryslân hoort bij de top wat betreft zonne-energie

05 jul 2015 - 14:46

Súdwest-Fryslân hoort bij de top van Nederland als het gaat om zonne-energie. Dat maakt Natuur & Milieu bekend. Na Amsterdam en Zwolle heeft Súdwest-Fryslân de meeste zonnepanelen. Dat komt volgens Natuur en Milieu mede door de bewonersavonden over energiebesparing in Súdwest-Fryslân. Daarnaast zijn er tien tot vijftien initiatieven voor energie-coöperaties. Dat is volgens Natuur & Milieu een opvallend hoog aantal.

Andere grote Friese gemeenten met ongeveer evenveel inwoners en huizen doen het minder goed. Leeuwarden staat op de 18de plaats en Smellingerland op plaats 76.

Als er wordt gekeken naar het aantal inwoners dan ziet die lijst er heel anders uit. Bij de tien beste gemeenten komt dan geen enkele Friese gemeente voor.

Het aantal zonnepanelen is de laatste jaren wel in bijna alle gemeenten toegenomen. Op dit moment wordt vijftig keer zoveel elektrisch vermogen opgewekt met zonnepanelen als in 2008. Over vijf jaar zou Nederland 14 procent van zijn energie op moeten wekken, zoals afgesproken in het SER-energieakkoord van overheden, bedrijfsleven en milieuorganisaties.

(advertinsje)