Hittegolf komt eraan: 8 tips om koel te blijven

29 jun 2015 - 14:58

Friesland bereidt zich voor op een hittegolf. Vanaf woensdag tot en met het weekend worden temperaturen verwacht van boven de 30 graden. Vanwege de warmte heeft het RIVM het Nationale Hitteplan vanaf dinsdag in werking gesteld. In het hitteplan staan verantwoordelijkheden en maatregels die gelden bij warm weer. Maar hoe houd jij het hoofd koel in deze tropische temperaturen? Acht tips om de hitte de baas te blijven:

1. Blijf zoveel mogelijk binnen en houd deuren en ramen dicht. Sluit ook de gordijnen, zo blijft het lekker koel in huis.

2. Drink voldoende water. Het lijkt een cliché, maar het wordt toch door een hoop mensen vergeten. Drink minstens 2 liter water per dag en wacht niet tot je dorst krijgt.

3. Houd je hoofd koel, letterlijk. Leg een nat washandje in de nek of spuit met een plantenspuit je hoofd zo nu en dan nat. Je kunt ook een natte pet opzetten.

4. Trek luchtige en lichte kleding aan. Witte kleding stoot de warmte af, donkere kleuren nemen de warmte juist op. Of draag zo min mogelijk kleding.

5. Werk volgens het tropenrooster. Begin vroeg en probeer tussen 12.00 en 16.00 uur niets te doen. Maak je vooral 's middags niet te druk.

6. Zoek de schaduw op, bijvoorbeeld in het bos. Of andere koele plekken. Zo is de supermarkt lekker koel en ook de bioscoop. Kan je meteen een filmpje meepakken.

7. Maak van jouw ventilator een airco door er een bak met ijs voor te zetten. Door het ijs voelt de lucht koud aan. En leg overdag je kussen in de vriezer. Die is dan 's avonds lekker koel.

8. Last but not least: Denk goed om jouw huisdier. Zet een extra bak water neer, laat jouw beestje niet in de warme auto zitten en loop met je huisdier niet over het asfalt. Dat wordt door de zon zo heet dat een hond zijn pootjes kan verbranden.

De laatste versie van het Hitteplan is hier te lezen.

Trefwoorden: 
zomer Friesland hittegolf
(advertinsje)