Grote vertaalactie voor Fries op Google Translate

09 jun 2015 - 16:50

In september komt er een grote actieweek om het Fries op Google Translate te krijgen. De provincie Fryslân en een aantal Friese organisaties willen van 21 tot en met 26 september met zoveel mogelijk mensen werken aan het vertalen van Engelse zinnen en teksten in het Fries.

Omdat er heel veel tekst moet worden vertaalt hoopt de provincie op steun van alle Friezen die goed Fries kunnen schrijven. Het Fries op Google Translate is een initiatief van oud-medewurker Anne Dykstra van de Fryske Akademy.

Volgens de provincie Fryslân en de Fryske Akademy is het van groot belang dat het Frysk aanwezig is op digitale platforms als Facebook, Wikipedia en Google Translate. Talen die aanwezig zijn op dergelijke platforms hebben een veel betere kans om te overleven, denken de taalsociologen. Als het Fries een keer goed werkt op Google Translate wordt het mogelijk om Friese teksten te laten vertalen in tientallen talen zoals het Spaans, Japans en Russisch en andersom. Tot dusver zijn nog maar een paar minderheidstalen beschikbaar op Google Translate, zoals het Baskisch, het Catalaans en het Wels.

(advertinsje)