NL-Alert voldoet nog niet aan de norm

01 jun 2015 - 17:28

De noodoproepen die de overheid wil versturen bij grote rampen en calamiteiten, voldoen nog lang niet aan de norm. Meer dan acht op de tien mensen zouden dit zogenaamde NL-Alert moeten krijgen, maar dat wordt lang niet gehaald. Maandag werd de berichtgeving opnieuw getest.

Over anderhalf jaar verdwijnen de bekende luchtsirenes uit het straatbeeld. Daarvoor in de plaats komen tekstberichten van de overheid op de mobiele telefoon. Het doel is om met NL-Alert niet alleen alarm te slaan, maar gelijk ook informatie te geven.

Veiligheidsregio Fryslân is dan ook voor de verandering, maar dan moet wel op z'n minst 85 procent dat bericht krijgen. Om de berichten te ontvangen moet de telefoon wel juist zijn ingesteld. Hoewel dat redelijk eenvoudig is, waren er maandag toch nog genoeg mensen die de noodoproep niet hebben gekregen. Niet alle telefoons zijn geschikt voor het nieuwe systeem. Bovendien is het bereik niet overal goed genoeg. De betrouwbaarheid van NL-Alert in Fryslân laat zodoende nog te wensen over.

(advertinsje)
(advertinsje)