Omrop Fryslân niet langer zelfstandig in 2017

27 Mei 2015 - 13:54

Omrop Fryslân verliest zijn zelfstandigheid. Op 1 januari 2017 gaat de Omrop op in een cluster met RTV Noord en RTV Drenthe. De redactie blijft bestaan, het merk Omrop Fryslân ook, maar onderdelen als techniek, personeelszaken, reclame, directie en bestuur worden samengevoegd.

Gevolg daarvan is dat de tientallen mensen in het noorden moeten worden ontslagen. Bij Omrop Fryslân verdwijnen zo'n 15 banen. De plannen hebben volgens directeur Jan Koster geen gevolgen voor de Friese taal in de uitzendingen: die blijft.

Koster noemt het wel 'in swarte dei' voor de Omrop, maar het had nog erger gekund, zegt hij erbij. De reorganisatie is onderdeel van de bezuinigingsplannen van ROOS, de overkoepelende organisatie van alle dertien regionale omroepen. Die moeten in totaal 17 miljoen euro bezuinigen. Om dat bedrag te halen gaan de regionale zenders op in 5 clusters. Er verdwijnen in het hele land in totaal tussen de 150 en 180 arbeidsplaatsen. Staatssecretaris Sander Dekker en ook de Tweede Kamer moeten nog met de plannen instemmen.

(Advertentie)
(Advertentie)