Fries Museum wint half miljoen voor Alma Tadema-expositie

21 Mei 2015 - 21:50

Het Fries Museum heeft donderdagavond 500.000 euro gekregen om de Alma Tadema-expositie mogelijk te maken. Dat bedrag is toegekend door de Turing Foundation. Die stichting wil musea helpen om hun ambitieniveau te verhogen. Andere musea die ook kans maken op de prijs, waren het Rijksmuseum in Amsterdam en het Van Abbe Museum in Eindhoven. In totaal 25 musea hadden een plan ingediend.

De Alma-Tadema-expositie past volgens het juryrapport prachtig bij het beleid, de missie en de collectie van het Fries Museum.

Volgens de jury wordt het een aansprekende uitstalling die voor een breed publiek interessant zal zijn.

Sir Lawrence Alma Tadema werd in 1836 in Dronrijp geboren, ging in Leeuwarden naar school en verhuisde later naar Londen. Aan het eind van de 19e eeuw was hij een van de meest bekende schilders van Groot-Brittannië. Na zijn dood werd zijn lichaam bijgezet in de crypte van de St Paul's Cathedral in Londen.

Donderdag maakte het Fries Museum bekend dat het schilderij ''Entrance to a Roman Theatre' van Alma Tadema was aangekocht. Dat was met 1,6 miljoen euro de duurste aankoop die het museum ooit had gedaan.

(Advertentie)
(Advertentie)