Oude steenbakkerij gevonden bij graafwerk nabij Dokkum

21 maaie 2015 - 19:40

Bij graafwerkzaamheden voor de nieuwe vaarweg die de Dokkumer Ee met de Woudvaart verbindt, zijn resten gevonden van een dakpan- en steenbakkerij uit de 15de eeuw. De steenbakkerij tussen Sijbrandahuis en Dokkum is mogelijk de plek waar ook de stenen van klooster Klaarkamp zijn vervaardigd.

Op de vindplek zijn veel stenen en delen van dakpannen gevonden. Waarschijnlijk waren ze te slecht voor de verkoop. De vondst was een verrassing, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat de betreffende plek archeologisch niet interessant was.

De gemeente Dongeradeel gaf na de vondst meteen opdracht tot een archeologische inspectie door bureau Raap uit Drachten. Het bureau maakt een rapport over de steenbakkerij. Daarna wordt de vindplek weer bedekt met aarde. Volgens deskundigen is dat de beste methode om een archeologische locatie te bewaren. Omdat het archeologisch onderzoek plaatsvindt aan de oevers van de nieuwe vaart. loopt de aanleg van de vaart zelf geen vertraging op. De nieuwe vaart wordt na de zomer in gebruik genomen.

(advertinsje)