Les van ATF-brand: rook is altijd gevaarlijk

12 Mei 2015 - 14:00

De belangrijkste les van de ATF-brand in Drachten in 2000 is dat rook altijd gevaarlijk is voor de gezondheid. Of het nu om een chemische brand of een natuurbrand gaat, er zitten altijd giftige stoffen in waar mensen ziek van kunnen worden. Dat zegt Frans Greven, toxicoloog en leider van het onderzoek dat is gedaan na de gevolgen van de brand voor de omgeving. De brand is nu 15 jaar geleden. Pas later werden de gezondheidsklachten duidelijk.

De ATF-brand wordt ook wel de 'vergeten brand' genoemd, omdat de vuurwerkramp in Enschede een dag later alle aandacht opeiste.

Er is één plek in Drachten waar taxichauffeur Andries Pieterson niet meer wil komen: de plek waar afvalverwerker ATF in vlammen opging. Hij was daar toen in de buurt aan het werk als elektromonteur en stond met zijn collega's op een dak naar de brand te kijken. Er kwamen grote rookwolken over een groot gedeelte van de omgeving.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de gezondheidsklachten van sommige mensen het gevolg zijn van de ATF-brand. Die hebben ook een schadevergoeding gekregen. Andries Pieterson is één van hen. Door zijn astma kon hij niet langer in de bouw werken. Hij is daarom nu taxichauffeur.

Trefwoorden: 
Drachten ATF-brand onderzoek
(Advertentie)
(Advertentie)